Åke Perssonssångare

Tack Skänninge – Den lilla staden med de stora minnena!

Tack Skänninge – Den lilla staden med de stora minnena!

Det är så sant som det står skrivet, i Wikipedia och i övrig litteratur!

Medeltidsstaden Skänninge, en av Sveriges äldsta städer, och minsta, grundad under Birger Jarls regeringstid i slutet av 1200-talet, med idag 3200 invånare, gör inga anspråk på att ta plats men har ändå en given plats på vår karta som ett pulserande hjärta för bönderna på den bördiga östgötaslätten med Lantmännens höga silon som landmärken, synliga vida omkring.

Min idag 99-årige farbror Ragnar, som under många år varit en kugge på Lantmännen, och som är mig så kär och älskad, pigg och grabbig, kan vittna om många sköna möten med bygdens strävsamma bönder.

Granne med Lantmännen ligger en annan viktig kugge i vårt samhällsmaskineri, Skänningeanstalten, som målinriktat arbetar med sina klienter för ett liv i förändring under ledorden kriminellfri, våldsfri och drogfri.

En av Sveriges största motorcykelparader samlas på Valborgsmässoafton i Linköping, i Lions Clubs regi, för kortege i välorganiserad och maklig takt de tre milen till Skänninge för ett mäktigt fyrverkeri i vårkvällens skymningsljus. Ett audiovisuellt vårtecken för oss som bor utmed kortegevägen!

Skänninge Marken, Sveriges äldsta torg- och gatumarknad med tusenåriga anor, som idag under sina två marknadsdagar kan räkna in minst 120.000 besökare, spelade en synnerligen viktig roll för Skänninge under tiden efter reformationen då Skänninge levde en tynande tillvaro och endast vid Skänninge marknadsdagar levde upp.

Förevisningen av Sveriges första elefant på Skänninge Marken år 1806, som ledde till det s.k. Elefantupploppet, vilket återställdes först med hjälp av militära insatser, varefter efter den stackars elefanten utmattad dog i Köpenhamn 1807, får väl ändå anses som den största missräkningen i Skänninge Markens historia.

Det landmärke som idag berör oss allra mest, åtminstone oss i Föreningen Åke Perssons Sångare är, trots denna minnesrika historik, Vårfrukyrkan i Skänninge, där vi denna eftermiddag givit vår härliga Elvis-konsert och mötts av ett så varmt mottagande som skulle få Birger Jarl att blekna. Eller varför inte jubla!

Vårfrukyrkan från 1200-talet, helgad åt Jungfru Maria, har idag gungat till tonerna av Elvis, som vibrerat mellan de mäktiga historiska stenväggarna.

Varmt Tack till Rädda Barnen och till Svenska Kyrkan för ett synnerligen gott initiativ och ett härligt samarbete!

Varmaste Tack, Irené Johansson, Rädda Barnen, för Din varma, spirituella välkomsthälsning och Varmaste Tack, Anna-Karin Horner, Församlingspräst, för Din fina betraktelse som leder oss till eftertanke, till att uppmärksamma Guds närvaro i våra liv, i vår vardag!

Och Varmaste Tack till Ulrica Jonsson och Solistkören, Åke Persson och Birgitta Svensson och alla enastående solister!

Och Varmaste Tack till vår härliga publik! Delad glädje är dubbel glädje!

En uppskattad kaffe- och teastund i församlingshemmet laddade våra batterier inför denna härliga konsert. Vårfrukyrkan finns inte bara på kartan. Den finns i våra hjärtan!

Underbara allesammans! Jag vill tacka livet!
Elisabeth Ragnar