Åke Perssonssångare

Tack Tranås!

Tack Tranås!

Säg Tranås, och jag tänker på den vackra staden belägen vid Sommens sköna strand, jag tänker på den härliga avenyn med dess pulserande utbud av butiker och företagande och jag tänker på Carl Milles-statyn i Tranås stadshus, som blivit rikskändis genom Antikrundan.

Jag tänker också på hur vackert stadshuset är i all sin stilrenhet och enkelhet, smakfullt placerat vid Svartåns blå vattendrag, blir nyfiken på dess tillkomst och finner att det är ungefärligt årsbarn med mig själv, ritat av arkitekterna Ståhl och Langendal i början av 1950-talet.

Blir mera nyfiken på Tranås och läser i Wikipedia på nätet att riddaren Karl Magnusson Örnfot år 1407 testamenterade Tranås till Vadstena kloster, där jag ju varit en flitig besökare det senaste halvåret. År 1447 hade klostret en intäkt från Tranås på 33 laxar, 12 tunnor mjöl och 4 svin. Detta är dock historia och andra förhållanden råder idag…

Men främst tänker jag på hur trevligt det är att hålla konsert i Tranås vackra stadshus och på hur varmt välkomna vi alltid är hos vår kära publik.

Årstiderna i vår kalender växlar enligt tidsschema, trots att naturen visar en påtaglig klimatutjämning, och julen står för dörren hur osannolikt det än må kännas. Vi är inne i advent, en förberedelse för julens högtid.

Solistkören och ett pärlband av skönsjungande solister bjöd idag sin publik på temat advents- och julsånger och för en stund fylldes våra hjärtan med julefrid och en aning om den annalkande julen. Dessa stunder av sång och gemenskap är en sann glädje! Tack Tranås, tack vänner, God Jul så småningom, och på återseende under det nya året!

Varma hälsningar!
Elisabeth Ragnar