Åke Perssonssångare

Kurs för sångpedagoger

ÅKE PERSSON PÅ KURS FÖR SÅNGPEDAGOGER

En mycket intresseväckande Nordisk pedagogkurs har hållits på Södra Vätterbygdens Folkhögskola för sång- och talpedagoger med många deltagare.

Bland föredragshållarna återfanns professorerna Barbro Marklund, Oslo universitet och Kåre Björköy, Trondheims universitet, och ett flertal yrkesverksamma sångpedagoger på musikhögskolor, gymnasier, folkhögskolor och privatundervisare.

Åke Persson hade tagit med sig några elever, Agneta Dahlgren och Anders Cleasson som fick vara objektelever, när Jacqueline Delman höll sin ”Opera Workshop” . De  fick bl.a  lära sig en del scenkonst.

Ett flertal ämnen avhandlades ”Metaforer i undervisningen, Med talrösten i centrum, Övningsanalys, Den dialogiska flätan, Röstens utveckling, Modern vokal musik och många andra ämnen.

Dirigenten och sångpedagogen Ove Gotting belyste Södra Vätterbygdens Folkhögskolas undervisning med obligatorisk körsång för alla musikelever. Han berättade också om sin frikyrkliga uppväxt på ett mycket humoristiskt sätt.

Veckan avslutades under sen fredagseftermiddag med en uppföljning, där deltagarna lovordade kursansvariga och hoppades på en uppföljare nästa år.


Några ord från Jacqueline Delman  till Åke efter kursen.

Hej Åke!

Jag har just tittat på Er hemsida som är mycket imponerade och njutit av alla bilderna du tog, som är verkligen bra.

Jag måste tacka Dig än en gång för Din generositet, både vad gällde Ditt eget aktiva deltagande i alla föreläsningar och aktiviteter som vi hade att bjuda på under dessa dagar, men framför allt för Dina fina elevers medverkan i Opera Workshop. Både två visade prov på att Du måste vara en mycket bra lärare och det vara verkligen roligt att jobba med dom.

Jag vet själv hur svårt det kan vara att se sina elever i ett annat sammanhang. Man kan inte låta bli att tänka på röst tekniska problem och ingen annan vet vad det är man anser att eleven inte har behärskat, eller var de befinner sig i sin utvecklingen. Jag hoppas att Du tackar dem än en gång från mig att de ställde opp och att vi alla tyckte de var väldigt duktiga.

Keep up the good work så länge Du orkar – jag har förstått att Du och jag har det i gemensamt att sången är livet!

Många hälsningar,

Jacqueline