Åke Perssonssångare

Solistkör från svenska fastlandet på åländska äventyr

Solistkör från svenska fastlandet på åländska äventyr

Kökar, en liten kommun bestående av en handfull öar med knappt 300 invånare i den undersköna åländska skärgården, är inte längre en vit fläck på kartan för Föreningen Åke Perssons Sångare och Solistkören med solister från Östergötlands och Jönköpings län på svenska fastlandet.

Genom ett knippe lyckliga omständigheter, som har sin upprinnelse i det faktum att Solistkören gjort ett oförglömligt avtryck hos en konsertbesökare och tillika god vän till Sylvia Sundström, bosatt på Kökar, sattes alla tänkbara kreativa krafter i rörelse för att förverkliga en resa till Åland och Kökar som efter många sms, mail och telefonsamtal blev till en nära nog fulländad sångarresa.

En vacker försommardag i juni, just när sommaren är som bäst, styr vi färden mot Kapellskär där Viking Line tar emot oss för vidare färd mot Ålandshav och en hänförande och andlöst vacker skärgårdsupplevelse som når sitt crescendo när vi fram emot aftonen går ombord på ytterligare en skärgårdsfärja som på spegelblank sjö och i en gyllene solnedgång tar oss de sista distansminuterna och timmarna mot, den för oss icke längre gudsförgätna, ön Kökar.

Där, på kajen vid färjeläget på ön Kökar, välkomnas vi av en varm och färgstark och mycket entusiastisk Sylvia Sundström, och hennes man. Kära Sylvia, ett riktigt energipaket, det anade vi redan innan och det fick vi bekräftat från den stunden!

Från detta ögonblick, och efter inkvartering på Antons och på Klobbars, bjöds vi ett genuint åländskt skärgårdsäventyr med sången och glädjen och gemenskapen som en röd tråd genom de dagar som följde. I strålande sol och omfamnade av ett stilla och spegelblankt hav och ett pärlband av kobbar och skär!

Avsikten med vårt Ålandsbesök var att förgylla och medverka vid firandet av Ålands självstyrelsedag som varje år högtidligen hålls den 9 juni. Vi var genom Sylvia Sundström inbjudna att, i arrangemang av Kulturföreningen och Ungdomsföreningen, sjunga i Ungdomens hus Höglid samt i Kökar kyrka, belägen bedövande vackert på en klippa vid havet.

Åke Persson, tal- och sångpedagog och sångarföreningens grundare och musikaliska och pedagogiska ledare, var dessutom inbjuden till Kökars församlingshem med uppdrag att, tillsammans med sitt ledningsteam, presentera den sångpedagogik varpå Solistkörens och sångarnas musikaliska klang och framgång vilar. En sångpedagogik som bygger på tesen att sångapparaten, som är ett helt muskelupphängt organ, frambringar alla vackra toner när väl spänningarna släpper och sångeleven har hittat det riktiga stödet i solar plexus. Denna pedagogik är densamma som Åke själv tillägnade sig under sina mångåriga sångstudier hos den framlidna sångpedagogen och tillika operasångerskan Dagmar Gustafsson i Stockholm på tidigt 60-tal.

Såväl våra båda konserter på Kökar, under ledning av vår lysande dirigent Ulrica Jonsson, som samkvämet i Kökar församlingshem tillsammans med Kökar kyrkokör, fick enastående gensvar. Ett givande och mottagande som rörde allas våra hjärtan och som nu väckt en förhoppning om ett fortsatt samarbete!

Varmaste Tack till Sylvia och till allesammans och tack till Mariehamn där vi till sist, men inte minst, höll en konsert ”singing in the rain” utanför Kulturhuset Alantica under hedrande närvaro av Ålands kulturminister Britt Lundberg.

Elisabeth Ragnar
Skribent för Föreningen Åke Perssons Sångare
0707-14 40 19