Åke Perssonssångare

The Beatles

The Beatles var en stilbildande brittisk pop– och rockgrupp under 1960-talet. Gruppen bestod av fyra medlemmar: John Lennon (1940–1980), Paul McCartney (född 1942), George Harrison (1943–2001) och Ringo Starr (född 1940). The Beatles är musikhistoriens mest framgångsrika band, med över 1,3 miljarder sålda skivor.

De tidiga åren

År 1957 ledde John Lennon gruppen The Quarrymen. Den 6 juli 1957 träffade han Paul McCartney och övertalade honom att bli medlem i bandet. Paul kände i sin tur den unge gitarristen George Harrison som också anslöt. I början var de inspirerade av samtida amerikanska musiker som Chuck Berry, Elvis Presley, Buddy Holly, The Crickets, The Everly Brothers med flera och gruppen var först ett rent coverband.

Gruppens namn ändrades flera gånger under de första åren. Bland annat hette de Johnny and The Moondogs, Long John and The Beetles och The Silver Beatles. Men 1960 blev det kort och gott The Beatles. Namnet är en ordlek med beat (slag, takt och rytm) och beetle (skalbagge). Idén om skalbagge fick John Lennon från en association till sina favoriter Buddy Holly and the Crickets (d.v.s. syrsorna).

Åren 1958–1962 spelade bandet på olika klubbar i Liverpool såsom The Cavern (första spelningen under namnet The Beatles gjordes 9 februari 1961), och gjorde även gästspel i Hamburg då de bland annat spelade på Indra, Kaiserkeller och Star-Club. Första gången de var i Tyskland blev de tvungna att lämna landet eftersom George Harrison ännu inte fyllt 18 år, men de återvände 1961. Denna period i bandets karriär skildras i filmen Backbeat från 1994.

The Beatles första skivinspelning gjordes när gruppen kompade den brittiska rockmusikern Tony Sheridan på hans inspelning av My Bonnie i Hamburg 1961.

The Beatles återvände till England samma år, men basisten och konstnären Stu Sutcliffe valde att stanna i Tyskland där han funnit kärleken hos konstnärinnan Astrid Kirchherr, hon som skapade Beatlesfrisyren. Bandet blev nu en kvartett och Paul McCartney bytte gitarr mot bas. Väl hemma kom The Beatles i kontakt med skivförsäljaren Brian Epstein, som blev deras manager. Epstein hade hört talas om The Beatles och försökte skaffa bandet skivkontrakt. Det stora skivbolaget Decca nobbade gruppen med motiveringen ”gitarrgrupper är på väg ut”. Detta har kallats för en av musikhistoriens största tabbar.

Epstein vände sig till skivproducenten George Martin vilket resulterade i ett kontrakt med Parlophone, ett dotterbolag till EMI. Martin hade ett finger med i spelet då den dåvarande trummisen Pete Best byttes ut och ersattes av Ringo Starr i augusti 1962.

Den 11 september 1962 spelade The Beatles in sin första egna singel med låtarna Love Me Do och P.S. I Love You vilken nådde plats 17 på Englandslistan. Året därpå kom det stora genombrottet med singlarna Please Please Me, From Me To You, She Loves You och I Want To Hold Your Hand. The Beatles började bli kända över hela världen med sitt nyskapande sound.

Genombrottet

The Beatles andra singel, Please Please Me, släpptes 11 januari 1963 och gick rakt in på förstaplatsen på brittiska försäljningslistan. Succésinglarna avlöste sedan varandra, och i januari 1964 gick de för första gången in på den amerikanska Billboard-listan Top Pop Singles Chart. Den 4 april skrev de historia då alla fem singlarna överst på listan var deras, en bedrift ingen lyckats med sen dess.

Album Datum

Antal veckor

Please Please Me 11 maj 1963 30
With the Beatles 7 december 1963 21
A Hard Day’s Night 25 juli 1964 21
Beatles For Sale 19 december 1964 11
Help! 14 augusti 1965 9
Rubber Soul 25 december 1965 9
Revolver 13 augusti 1966 7
Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band 10 juni 1967 27
Magical Mystery Tour 1967  
The Beatles (The White Album) 7 december 1968 8
Yellow Submarine 1969  
Abbey Road 4 oktober 1969 17
Let It Be 23 maj 1970 3
The Beatles at the Hollywood Bowl 18 juni 1977 1
Live At the B.B.C. 10 december 1994 1
Anthology 2 30 mars 1996 1
”1” 19 november 2000 9

Antal veckor på första plats: 175

Singlarna var (efter placering):

  1. Can’t Buy Me Love
  2. Twist and Shout
  3. She Loves You
  4. I Want to Hold Your Hand
  5. Please Please Me

The Beatles första utlandsturné efter genombrottet, 24–31 oktober 1963, gick till Sverige, där de spelade i bland annat Borås, Karlstad, Göteborg, Stockholm och Eskilstuna. Bandet var då i stort sett okänt i Sverige. Pressens recensioner var blandade. Efter första spelningen i Karlstad var Nya Wermlands-Tidningens omdöme att bandet spelade ”amatörmässig hambo”.The Beatles var även med i TV-programmet Drop-In som sändes den 3 november.

Samma vecka som The Beatles hade planerat att åka till USA 1964 placerade sig låten I Want To Hold Your Hand på USA-listans förstaplats. Gruppens första uppträdande i The Ed Sullivan Show ses som en milstolpe i den amerikanska popkulturen och inledningen av den brittiska musikinvasionen i USA

Slutar turnera

När The Beatles turnerat färdigt i USA, väntade resten av världen. Nu begav de sig till bland annat Japan, Australien och Filippinerna. Vart de än reste var det kaos med vilda och skrikande fans. Fenomenet kallades för Beatlemania -”Beatleshysteri”. Samma sak skedde vid livekonserterna, då publiken överröstade musiken. Detta var en av anledningarna till att The Beatles slutade turnera. The Beatles sista konsert gavs 29 augusti 1966Candlestick Park i San Francisco.

Från och med nu kunde The Beatles koncentrera sig på låtskrivandet och sin experimentlusta. Från och med skivan Rubber Soul var det en ny typ av musik som presenterades. Beatles började blanda popen med olika musikstilar, bland annat klassisk och indisk musik.

År 1967 gavs albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ut. Denna skiva är mytomspunnen och många rykten florerade när den släpptes, bland annat att låten Lucy In The Sky With Diamonds förhärligade narkotika. Ett rykte uppstod även att Paul skulle vara död.

1968 släppte gruppen sin enda dubbel-LP, kallad kort och gott The Beatles. Albumet blev snabbt känt som ”det vita albumet” (The White Album) då omslaget var helt vitt. Skivan var den första som gavs ut på gruppens eget skivbolag, Apple Records.

The Beatles spelade in sitt sista album Abbey Road i mitten på 1969, men det sista albumet som släpptes var Let It Be. Vid dessa inspelningar stod det klart att gruppmedlemmarna var mer intresserade av att påbörja egna karriärer än att fortsätta som grupp.

Upplösningen

I april 1970 blev det officiellt att Paul McCartney hade lämnat gruppen och att The Beatles hade splittrats. Med det inledde alla medlemmar solokarriärer. Fans världen över hoppades länge på en återförening, men när John Lennon blev mördad 1980, gick de förhoppningarna i kras. En liten återförening kom dock till stånd 1994. Då samlades nämligen de kvarvarande medlemmarna och arbetade med två tidigare outgivna Lennon-låtar: Free As A Bird och Real Love. De gavs sedan ut som singlar och nådde stor framgång. Numera finns endast två av originalmedlemmarna i livet, då George Harrison dog i cancer 2001.

Musiken

Beatles musik spänner över ett brett spektrum av olika musikstilar. Lennon–McCartney skrev huvuddelen av gruppens låtmaterial, och alltid krediterade som duo. Dock blev Harrison mer och mer driven som låtskrivare och hade från och med Help! alltid med minst ett spår på varje album. Arrangemangen var ofta innovativa och överraskande, ibland helt banbrytande. Mycket av detta var producenten George Martins förtjänst.

Från enkel rock till nya influenser

Tidigt i The Beatles karriär är musiken enkel gitarrbaserad rock. Arrangemangen gruppen använder följer gruppens förebilder, exempelvis Buddy Holly och Chuck Berry. Grunden i alla arrangemang är två gitarrer, en bas, trummor och sång. Den speciella sångmixen Beatles använde finns med redan från starten.

Tre stilar

I mitten av Beatles karriär går det att finna tecken på hur tre musikstilar utkristalliseras i gruppens produktion: klassisk musik, psykedelisk musik samt Indien-influerad musik. Exempel på dessa genrer är; Eleanor Rigby, Tomorrow Never Knows och Within You Without You. Gruppen hade inte längre enbart gitarren som grund utan även sitar, piano, orgel och klassisk orkester som grund i låtarnas arrangemang.

Tillbaka till rötterna

Sent i Beatles karriär söker sig gruppen tillbaka till den ursprungliga rock ’n’rollen. Åren med stilsökande och experimenterande sätter dock sina tydliga spår på musiken. Musiken som skapas är ofta förstärkt av orkestrar och andra instrument, men gruppen använder sig återigen mer av den ursprungliga sättningen: två gitarrer, en bas, trummor och sång.

Lennon–McCartney

Beteckningen ”Lennon–McCartney” avser kompositörerna till ett musikverk som officiellt skrivits gemensamt av John Lennon och Paul McCartney. Duon delade lika på upphovsrätten till sina låtar under Beatles-tiden, men i verkligheten skapade de långt ifrån allt låtmaterial tillsammans. Det var speciellt i början av Beatles-tiden och innan dess som de skrev i direkt samarbete. De brukade dock ofta färdigställa låtarna med hjälp av varandra när de skrev var för sig. Den av kompanjonerna som är huvudsaklig sångare på en låt är också i regel den som initierat låten.

Övrigt

Medlemmarna i Beatles tilldelades 1965 Brittiska Imperieorden av graden MBE för sina musikaliska framgångar. Den 25 november 1969 återlämnade dock Lennon sin medalj i protest mot Storbritanniens agerande i Biafrakriget samt landets stöd för USA under Vietnamkriget.

  • Den 14 oktober 1967 kom Paul McCartney och George Harrison till Falsterbohus i Skåne för att träffa sin meditationslärare Maharishi Mahesh Yogi.
  • The Beatles är det band som har sålt mest skivor världen över. De senaste försäljningssiffrorna som har kommit ut är uppe i en miljard sålda album.
  • The Beatles invaldes i Rock and Roll Hall of Fame år 1988.
  • När Rolling Stone Magazine gjorde en lista över de hundra bästa artisterna någonsin, kom The Beatles på första plats.

(Ovanstående text hämtad från Wikipedia)

Tomas Dahlgren