Åke Perssonssångare

Om Åke i JMini

JÖNKÖPING – FOLK. Åke Persson är mannen, vars liv till stor del handlar om att leda och utveckla Åke Perssons sångare, som är en vinnande sånggrupp med musiken i sikte. Hela tiden händer det något; när Åke sjunger och arbetar. Därför känner vi honom på pulsen med några korta frågor.

 

Vara resenär på spännande resor!

Vi ber dig om en presentation av Åke Perssons Sångare. Vad är det för sånggemenskap? -Att vara medlem i Föreningen  Åke Perssons Sångare är, i sanning, att vara resenär på spännande resor! Jag är föreningens musikaliska och pedagogiska ledare, som har det yttersta ansvaret för all verksamhet, inbjuder dig med en gedigen kunskap och professionalitet till resor mellan musikaliska miljöer, tidsepoker och genrer.
Jag kan lära alla att sjunga
Vi erbjuder billiga sånglektioner till våra medlemmar. Det finns inga hopplösa fall. Jag kan lära alla att sjunga. Det är inget skryt. Det är sanning, men all sångutbildning tar tid. Man måste ha tålamod. Vi erbjuder också medlemsskap i en fyrstämmig blandad kör, som leds av två duktiga dirigenter Ulrica Jonsson och Birgitta ’Svensson. Förra året gav vi 27 konserter, stora och små. En mycket aktiv förening med många goda medarbetare. Se gärna vår hemsida: åkeperssonssångare.se. Inbjuder du också till talträning? -Ja. alla sångelever får på köpet en bra talröst. Tal- och sångrösten är samma instrument. Det är samma teknik, som gäller för tal- och sångare. Skillnaden mellan tal- och sång är, att när man talar, så glider man på tonen, när man sjunger, så fixerar man i tonhöjd.
Självklart fokuserar man mer på diktläsning, talträning, det dramatiska tilltalet, när man jobbar med präster, lärare, skådespelare eller rösttrötta elever med dålig stämbandsslutning. Snart är det dags med Jesus Christ Superstar, när och hur jobbar ni?
-Vi är just i den intensiva fasen, då vi jobbar med Solistkörens stämmor, uttryck, koreografi. Solistkören delar upp sig med 40 sångare på scenen, och ca 25 sångare i orkesterdiket, tillsammans med rockorkestern och vår mycket duktiga dirigent Ulrica Jonsson. Hon är unik, en diamant, inte bara en talang. Jag ger sånglektioner till Teaterstickornas solister, en del duktiga skådespelare men har inte fått några direkta sånglektioner, en del har fått men flertalet har inte fått någon skolning alls. Ett spännande projekt. Föreställningarna går på den anrika Jönköpings teater. Det blir sex föreställningar från 27 mars kl 19.00 och den sista 1 april kl 15.00. Vilken sångare i världen har den bästa rösten? -En omöjlig fråga att svara på. Det beror på genrer.
Nu levande eller avlidna? På operasidan håller jag på Jussi Björling, Birgit Nilsson och Nina Stemme. Bland andliga sångare Einar Ekberg, Arthur Ericsson, och Göran Stenlund. Sedan bland musikaler/operett Per Grundén, Ulla Sallert, Tommy Körberg. Visor Ingvar Wixell/Fridas visor/ Anders Börje.
Lyft fram våra svenska, duktiga, världskända
Jag har medvetet lyft fram våra svenska, duktiga, världskända sångare. Beskriv musikens/sångens betydelse för individ och samhälle! – För var och en som sjunger så är det en hälsodos. Positiva hormoner rusar runt och ger en bättre livskvalitet. Kultur som sång, teater, instrumental musik, dans, ger en lyckligare befolkning. Därför brinner jag för att flera får sjunga. Satsar hela mitt återstående liv på sångens läkande kraft. Så har jag gjort fram till nu slutar Åke Persson, sång- och talpedagog.
Hans Mannefred