Åke Perssonssångare

Andrew Lloyd Webber

– kompositören till Jesus Christ Superstar – vem är han?

Efter dagens mäktiga upplevelse, att sitta på parkett i Jönköpings Teater och lyssna till solister och kör som övade på Jesus Christ Superstar, blev jag nyfiken och undrade vem har skapat detta mästerverk? Jag startade datorn och sökte fram följande fakta på Wikipedia om Andrew Lloyd Webber.

Andrew Lloyd Webber, Baron Lloyd-Webber, född 22 mars 1948 i South Kensington i London, är en brittisk musikalkompositör, teater- och filmproducent samt författare.

Lloyd Webbers musikaler är bland de mest populära genom alla tider och han har flera rekord, bland annat att tre av hans musikaler spelats samtidigt på Broadway i New York och i London 1982, 1988, 1994. Han har erhållit ett flertal prestigefyllda pris, bland annat Oscar, Golden Globe, och tre Grammys. År 2005 uppgick hans förmögenhet till 700 miljoner pund.

Lloyd Webber adlades (Sir Andrew Lloyd Webber) 1992 och blev 1997 upphöjd till life peer som baron Lloyd-Webber of Sydmonton (Lord Lloyd-Webber) vilket innebär att fastän titeln inte är ärftlig äger vederbörande en adelsmans politiska rättigheter, dock med vissa restriktioner.

När Lloyd Webber fyllde 50 år firades han i London på The Royal Albert Hall. Stjärnor som Tina Arena, Donny Osmond, Antonio Banderas, Elaine Paige, Ray Shell, Dennis O’Neill, Sarah Brightman, Marcus Lovett, Michael Ball, Bonnie Tyler, Boyzone, Glenn Close och Kiri Te Kanawa sjöng och spelade låtar från hans musikaler.

Andrew Lloyd Webber växte upp i London, började spela violin vid tre års ålder och skrev egna kompositioner redan i barndomen. Han studerade vid en privat skola, Westminster, Magdalen College (Oxford) och Royal College of Music. Under tiden som student vid Magdalen College lärde han känna Tim Rice, som kom att bli en av de viktigaste textförfattarna till Lloyd Webbers musikkompositioner.

Lloyd Webbers första fru var Sarah Hugill, tidigare gift Tudor. De gifte sig den 24 juli 1972 och fick två barn, Imogen (född den 31 mars 1977) och Nicholas (född den 2 juli 1979). Lloyd Webber och Hugill skilde sig 1983. Hans andra fru var sopranen Sarah Brightman. De gifte sig den 22 mars 1984, och skildes 1990. Äktenskapet blev barnlöst. Den 1 februari 1991 gifte han sig med Madeleine Gurdon; hittills tre barn: Alastair (född 3 maj 1992), William (född 24 augusti 1993), och Isabella (född 30 april 1996).

Fadern William Southcombe Lloyd Webber, CBE (19141982) var även han kompositör samt doktor i musik, professor vid Royal College of Music, tillika vid Royal College of Organists. Moder var Jean Hermione, född Johnstone (19211993), som var musiker och adjunkt. Yngre brodern Julian Lloyd Webber är en världsberömd cellist.

Andrew Lloyd Webber var kompositör till Storbritanniens bidrag till Eurovision Song Contest 2009 i Moskva. Låten heter ”It’s My Time” och framfördes av Jade Ewen. Lloyd Webber spelade själv piano under framträdandet. Låten hamnade på 5:e plats med 173 poäng.

Musikaler

Titel

Text

År

Övrigt

The Likes of Us Tim Rice 1965

Premiär 2005

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Tim Rice 1968
Jesus Christ Superstar Tim Rice 1970 Tomas kommentar: Född 1948, således 22 år gammal år 1970!
By Jeeves Alan Ayckbourn 1975
Evita Tim Rice 1978
Tell Me On A Sunday Don Black 1980
Cats Trevor Nunn, efter T S Eliot 1981
Song and Dance Don Black 1982

Reviderad av Richard Maltby, Jr. för Broadway

Starlight Express Richard Stilgoe 1984

Senare reviderad av Don Black och David Yazbek

Fantomen på operan Richard Stilgoe och Charles Hart 1986

Baserad på Gaston Lerouxs roman från 1910

Aspects of Love Don Black och Charles Hart 1989
Sunset Boulevard Christopher Hampton och Don Black 1993

Musikalversionen av en film från 1950

Whistle Down the Wind Jim Steinman 1996
The Beautiful Game Ben Elton 2000
The Woman in White David Zippel 2004

Baserad på Wilkie Collins novel

Phantom: Love Never Dies Glenn Slater 2009

Övriga verk

  • Variations (on Paganini’s A minor Caprice No 24) (1977)
  • Requiem Mass (1985), dedicerad till fadern William Southcombe Lloyd Webber (d. 1982)

Producent

Kuriosa

Tim Rice – textförfattaren till Jesus Christ Superstar – vem är han?

Hittade också lite fakta om Tim Rice.

Sir Timothy Miles Bindon Rice född 10 november 1944 i Buckinghamshire, England, Storbritannien, brittisk textförfattare till musikalmusik och filmmusik.

Rice är främst känd för sitt samarbete med Andrew Lloyd Webber som resulterade i musikalerna Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Jesus Christ Superstar och Evita. Tillsammans med Stephen Oliver skrev han en musikal om korstågen; Blondel. Senare skrev han Chess med Björn Ulvaeus och Benny Andersson. 1988 var han textförfattare till 2 av sångerna på Freddie Mercurys och Montserrat Caballés album Barcelona. Han samarbetade med Sir Elton John för att skapa sångerna till Disneyfilmen Lejonkungen (1994), senare gjorde man även en musikal av filmen och ytterligare låtar skrevs. Även de animerade filmproduktionerna Aida (1999) och Vägen till El Dorado (2000) fick sånger av Elton John/Tim Rice. Så tidigt som 1982 fick Elton John en låttext av Tim Rice, till sitt album ”Jump up!”; ”Legal boys”.

Tomas Dahlgren