Åke Perssonssångare

Jesus Christ Superstar – enligt Wikipedia

En sammanfattning

Det är på flera ställen i landet som det just nu jobbas med att sätta upp Jesus Christ Superstar. Ola Salo m fl har ju premiär på Göta Lejon i Stockholm på påskdagen. Västerås Stift ger 25-27 mars en halvscenisk uppsättning i Domkyrkan. Domprost Margarethe Isberg har gjort en snabbresumé av handlingsförloppet i Jesus Christ Superstar kopplat till musikalens satser som kan vara till hjälp när man ska lära sig handlingen. Här är en länk till stiftets hemsida:

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=662237

Här kommer lite fakta om Jesus Christ Superstar, hämtat från Wikipedia.

Allmänt

Handlingen

Versioner i Sverige

  • Redan före Londonpremiären 1972 hade en dansk uppsättning av JesusChrist Superstar haft premiär den 26 december 1971 i Köpenhamn.
  • Där sjöng Dan Tillberg– somtidigare varit med i både den danska och svenska uppsättningen av Hair– nu rollen som Simon Ivraren, som han fick chansen att upprepa i den svenska uppsättningen. Detsamma gällde Örjan Ramberg som gjorde Herodes i Sverige. De två huvudrollerna, Jesus och Maria Magdalena, spelades här av två svenskar, Bruno Wintzell och Agnetha Fältskog, vilka återkom i samma roller i den första svenska uppsättningen på Scandinavium i Göteborg den 18 februari 1972. Denna version, i översättning av Britt G. Hallqvist, turnerade även till flera andra städer.
  • Den första uppsättningen i Sverige med originaltexter på engelska ägderum först 1999 i Bromölla.
  • Jesus Christ Superstarhar satts upp med svensk text upprepade gånger, bland annatvintern 2005/2006 på Maximteaterni Stockholm, med Oskar Bly (Jesus), Anders Ekborg (Judas) och Jenny Silver (Maria Magdalena), samt i Sundsvall i Torps kyrka.
  • I Norrköping sattes, i slutet av mars 2008, upp en konsertversion.På hösten 2008 gavs den i Linköping.
  • En version, regisserad av Ronny Danielsson, sattes upppå Malmö Opera och hade premiär den 31 oktober 2008, då i en nyöversättning av Ola Salo, som även spelade rollen som Jesus. Malmö Operaorkester spelade. Orkestern utökades med ett rockband. Föreställningen spelades till och med den 8 mars 2009.

Hälsningar Tomas Dahlgren