Åke Perssonssångare

Loftahammar i mitt hjärta!

Loftahammar i mitt hjärta! Varmt välkomna!

Det hela började med en seglats från Arkösund till Kråkelund, en ljuvlig seglats i den mest hänförande av skärgårdar.
Styrda av en impuls att gå iland angjorde vi, tyvärr för fulla segel, en brygga och törnen mot bryggan och svedan i mina hårt knutna händer, där den förmodade förtöjningslinan skoningslöst löpte utanför min kontroll, blev ändå inledningen till mina nu tjugofem fantastiska år, ljuvliga somrar, i Loftahammar i Tjusts vackra skärgård.
För så där kanske fyrtio år sedan satte Åke och Else Marie kurs mot denna skärgårdsidyll på en annan av livets seglatser, den då de turnerade runt i hela Norden för att bjuda sin publik på vår sköna andliga sångskatt.
De höll konserter i Metodistkyrkan i Loftahammar och detta hände sig på den tiden då kyrkan fortfarande var en central och självklar samlingsplats för folket i byn. Sedan dess har förändringens vindar blåst. Såväl inom kyrkan som bland kobbar och skär.
Våra olika upplevelser men ändå gemensamma glädje och tacksamhet över Loftahammar väckte så tanken, för några år sedan, att strö rosor över denna fantastiska skärgårdsidyll. Att bjuda in till konsert till glädje för såväl loftahammarbor som turistande besökare.
Detta har resulterat i tre fantastiska sommarkonserter i Metodistkyrkan i Loftahammar samt en enastående sommarkonsert i Loftahammar kyrka i evenemanget Musik i Sommarkväll.
Denna lilla bakgrund berättar jag för er för att förklara att denna helg i Loftahammar sker helt utanför vår sångarförenings regi. Den är, helt och hållet, en hjärtesak för mig som har förlorat mitt hjärta i denna sköna plats på jorden, och jag bugar mig i tacksamhet över mina sångarvänners lust och längtan att följa med på detta somriga äventyr. Ett allra varmaste och ett alldeles särskilt tack riktar jag till Åke som med sin outgrundliga kraft och energi gör denna helg möjlig!
Sommarkonserten i Metodistkyrkan 2011 var särskilt högtidlig då den präglades av ytterligare en dimension, nämligen avsakraliseringen av kyrkan. I direkt anslutning, efter konserten, hölls en högtid som under sång avslutades med en gemensam procession varvid sakramenten bars ut från kyrkorummet, församlingen tågade ut och kyrkporten symboliskt stängdes. Därmed avslutades ännu en epok i Metodistkyrkans historia och Metodistkyrkan i Loftahammar upphörde efter 137 år. Allt har sin tid.
I begynnelsen var vi endast en handfull sångare som sjöng för de allra flesta av mina vänner i Loftahammar. I och utanför kyrkan. På kyrkbacken. I byn. På Sture´s café. På servicehuset. Allas vår entusiasm växte ikapp med publikens bifall!
Låt oss, inför denna sommar 2012, dela med oss av denna sångarglädje och sköna gemenskap och sända alla sångglada körmedlemmar en inbjudan till en skön sommarhelg i Loftahammar i Tjusts vackra skärgård.
Att jag är ute i såhär god tid beror på att många evenemang står för dörren i Loftahammar och att vi därför behöver boka såväl kyrka som logi medan tid är.
Sålunda, låt mig presentera följande tankar och planer.
Den tänkta helgen är lördag morgon den 7 juli till söndag kväll den 8 juli. Vi tänker oss en något lugnare takt än förra sommaren och tänker oss att vi nöjer oss med en konsert på lördagen. Eller? Och en konsert framåt söndagskvällen. I Västervik!
Vi har fått en inbjudan att sjunga i Loftahammar kyrka i evenemanget Musik i Sommarkväll på lördagen klockan 18.00, alldeles efter helgsmål.
En dryg timmes sång och musik i Loftahammar vackra kyrka, följd av en skön sommarbuffé, skapad som alltid av vår egen flit och fantasi, att avnjutas i den grönskande trädgården till det gamla församlingshemmet, ett stort och vackert gammalt trähus, sprillans nyrenoverat och förra sommaren invigt som vandrarhem som, parallellt med Trillin, helt står till vårt förfogande med fräscha tvåbäddsrum till vandrarhemspriser, ett stenkast ifrån kyrkan mitt i byn, är inte detta en skön tanke!
Att vi har ”övergivit” den lilla stugbyn mitt i byn har flera förklaringsfaktorer. Dels en redan gjord bokning av ett bröllopssällskap, dels en osäkerhet på grund av en omorganisering och ett förestående ägarskifte. Men, tänk att vi allesammans denna gång kommer att rymmas under ett enda, eller möjligen två, tak. Och att vi, utan att behöva styra det allra minsta med detta själva, kan låta oss serveras en alldeles förträfflig frukostbuffé för ett tillägg på 70 kronor.
Lördagen kommer naturligtvis, utöver körövning och förberedelser inför konserten, att bjuda möjligheter till såväl vila och social gemenskap som sol och bad.
Som sagt, allt har sin tid. Vi hade ju förra sommaren äran att samarrangera vår sommarkonsert i Metodistkyrkan i Loftahammar med vår medverkan vid avsakraliseringen av kyrkan. Nu har den lilla församlingen uppgått i Marieborgskyrkans ekumeniska församling i Västervik och vi har fått en inbjudan att sjunga i Marieborgskyrkan på söndagen.
Vi tänker oss denna konsert i Västervik, en fantastisk sommarstad, på söndagskvällen runt klockan 18.00. För er jönköpingsbor betyder ju detta att ni redan har kommit en liten bit på väg hemåt igen, så det bör inte bli något extra bekymmer för er.
Och söndagen kommer förstås, även den, att bjuda möjligheter till såväl vila och social gemenskap som sol och bad. Och kanske lite strosande i de gamla gränderna i Västervik eller runt dess marina.
Denna helg sker till självkostnadspris och omfattar resa ( ingen milersättning, då denna helg sker utanför föreningens regi), mat och logi från lördag morgon till söndag kväll. Kostnaden för logi är 250 kronor.
Kära vänner, jag sänder er denna inbjudan via vår medlemsinfo på hemsidan och emotser er intresseanmälan, som naturligtvis är en viljeinriktning, det vill säga ett svar huruvida ni vill medverka, senast måndag den 16 januari för de 20 första logierna och senast lördag den 21 januari, alltså senast vid körupptakten, för de resterande möjligheterna till bokning av logi.
Måndag den 23 januari behöver jag boka all logi, om vi vill bo under samma tak, då Loftahammar är rykande hett och åtråvärt under juli månad.
Varmt välkomna, allesammans! Elisabeth, elisabethragnar@telia.com, 0707-14 40 19