Åke Perssonssångare

Påsken 2013 Jesus Christ Superstar på Jönköpings teater.

Jesus Christ Superstar på svenska.

Jesus Christ Superstar på Jönköpings teater

Jesus Christ Superstar i Jönköping  Foto: pressbild

JÖNKÖPING. Det blir repris på förra årets succé. I påskhelgen ges 6 föreställningar av Andrew Lloyd Webers rockopera Jesus Christ Superstar på Jönköpings teater. Samarbetet mellan Teaterstickorna, Åke Perssons sångare och unga musiker från Södra Vätterbygdens Folkhögskola som inleddes förra året fortsätter. Det blir en del nytt, några av huvudrollsinnehavarna är nya och denna gång sker framförandet på svenska. Ola Heinpalu är kvar i rollen som Jesus.

Eva Edevik, regissör och ansvarig för produktionen, är mycket förväntansfull inför premiären och är säker på att årets upplaga kan bli ännu bättre än i fjol. Sanna Holmgren Jonsson, koreograf och kostymör, är den av dessa två ledande pedagoger som lagt hela den visuella grunden med dans och kostym. Här kommer deras tankar kring Rockoperan Jesus Christ Superstar 2013 i Jönköping:

Jesus Christ Superstar igen? Varför sätter vi upp Jesus Christ Superstar i år igen?

Hur kan vi matcha fjolårets succé? Är inte det riskabelt?

Jo, det kan tyckas, men publiken uttryckte sig tydligt på den punkten. De ville ha mer! De sista föreställningarna var helt slutsålda och flertalet fick lämna Teatern utan att lyckats köpa sig en biljett. Med den insikten beslutade vi oss för att göra ytterligare en resa i Andrew Loyd Webbers fantastiska Rockopera. Till vår stora glädje lyckades vi nå de svårfångade rättigheterna åter igen!

Nu har vi en ny ensemble! Jesus, Kajafas och Annas spelas av samma skådespelare som i fjol. I övrigt har vi en helt ny rollbesättning, med många nya talanger. Utmaningen i år är att byta språk, från engelska till svenska. Det kanske kan tyckas lätt, men för de medverkande i både kör och ensemble som var med förra året var förändringen stor. Vi är dock mycket nöjda med detta val, då vi tror att både handling och detaljinnehåll kommer att vara mer tydligt för de flesta i publiken.

Att fortsätta vårt samarbete med Åke Persson och hans sångare var för oss givet. Den kunskap, glädje och entusiasm som finns i den kören är oslagbar! Samarbetet med Ulrika och övriga eldsjälar i den gruppen går som på räls! En otroligt viktig faktor i en så här stor produktion.

Vår eminenta orkester kommer återigen från Södra Vätterbygdens Folkhögskola. Dessa unga musikbegåvningar leds i år av kapellmästare Jonatan Sagemo.

Att vi återigen berikas med den möjlighet, att få ledsaga dessa fantastiska människor i Rockmusikalen Jesus Christ Superstar är enormt! Vi tackar för förtroendet från alla inblandade! Vi är naturligtvis extra stolta över den unga ensemblen i Teaterstickornas musikalgrupp, som lagt ner ett enormt arbete och ständigt utvecklar sin kompetens som artister! Det finns inte ord för den glädje och stolthet vi känner för dessa sprudlande förmågor!

100 personer, varav drygt 60 från Åke Perssons Sångare kommer att sjunga och agera vid föreställningarna. Agera på scen var en ny erfarenhet för många av körsångarna förra året och har gett mersmak. Det har också utvecklat körens övriga verksamhet.

 

Ulrica Jonsson, dirigent och körledare för Åke Perssons Sångare, kommer även i år att vara kör- och orkesterledare vid föreställningarna.

–        En utmaning att jobba tillsammans med en teatergrupp och musiker när man annars jobbar med enbart kören. Svårare att ha koll på läget när delar av kören agerar på scenen medan andra befinner sig i orkesterdiket, berättar Ulrica Jonsson. Hon tillägger att körens medlemmar även i år är mycket positiva och många ser detta som årets största händelse.

Sångpedagog Åke Persson, grundare av sångkören, och interpretatör Birgitta Svensson (biträdande kör- och orkesterledare) har under vintern och våren, precis som inför förra årets föreställningar skolat Teaterstickorna i sång, både vad gäller teknik och framförande. Solister, teaterensemble och körsångare har sedan övat tillsammans på helgerna. Teaterstickorna har dessutom haft många egna övningar under veckorna.

–        Det har varit stimulerande och roligt att jobba med dessa entusiastiska ungdomar som på relativt kort tid gjort stora framsteg som sångare, säger Åke Persson. Kul också att få vara med om att sätta upp rockoperan igen och på svenska. Man kan ju tycka att det inte skulle vara så svårt att köra en repris från föregående år, men det är väldigt annorlunda att jobba med svensk text.  Mycket att lära in, och att koordinera musiken med den svenska texten kräver en hel del träning.

Kören har nästan lagt all annan verksamhet åt sidan och fokuserat hårt på Jesus Christ Superstar. Utöver körens övningar har grupper av körmedlemmar samlats hemma hos varandra på vardagkvällarna för att öva. För att vara amatörer har deltagarna lagt ner väldigt mycket tid de senaste månaderna.

Jonatan Sagemo är musikalisk ledare för de fem unga musikerna som har sin hemvist på musiklinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

Jesus Christer Superstar är ju en känd musikal, eller kanske snarare en rockopera. Upphovsmän är Andrew Lloyd Weber och Tim Rice. Lloyd Webber var endast 22 år när han skrev den år 1970.

Som kuriosa kan nämnas att Jönköpingsfödda Agneta Fältskog spelade rollen som Maria Magdalena i den svenska premiären 1972.

För dem som inte sett rockoperan följer här en kort beskrivning av handlingen: Musikalen berättar historien om Jesus Kristus ur främst Judas Iskariots synvinkel. Historien tar sin början under intåget i Jerusalem och slutar med korsfästelsen. Den väckte starka reaktioner från vissa kristna när den först sattes upp eftersom den framställer Jesus som människa mer än Gud, och inte för handlingen fram till uppståndelsen och påsken.

Tomas Dahlgren

 

Extrabild